SEO uitbesteden | Wanneer wordt het interessant?

Hecht u veel waarde aan uw online aanwezigheid en merkt u dat uw klanten of cliënten u steeds vaker vinden via het internet in plaats van de telefoongids of andere traditionele middelen? Misschien is het dan de hoogste tijd om meer aandacht te besteden aan online marketing en SEO.

SEO is inmiddels een toverwoord geworden in de wereld van het internet en SEO specialisten zetten zich neer als tovenaars die topposities uit hun hoge hoed toveren. De tijden dat met SEO technieken nummer één posities over één nacht bereikt konden worden, liggen ondertussen ver achter ons. Toch kan een SEO expert van onschatbare waarde zijn, zolang u de juiste partner weet te vinden.

Zoekmachine Expert Werkt aan Website

SEO uitbesteden | De voor- en nadelen op een rijtje

Veel bedrijven en webmasters hebben gemengde gevoelens over het uitbesteden van SEO diensten aan een derde partij. Organisaties met een geringe aanwezigheid op het internet hebben moeite met het op waarde schatten van het belang van een goede SEO partner terwijl bedrijven met een duidelijke online aanwezigheid en budget voor online marketing het lastig vinden om een betrouwbare SEO specialist in huis te halen. De SEO markt is inmiddels zeer verzadigd en iedere specialist beweert over exclusieve SEO tactieken te beschikken.

Ik kan dan ook niet voor u bepalen of het uitbesteden van SEO de juiste keuze is. Ik kan wel voor u de belangrijkste voor- en nadelen van SEO uitbesteden opsommen zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen van SEO uitbesteden

 • SEO is een apart vakgebied en om intrinsieke kennis te vergaren over dit onderwerp, zult u maanden al dan niet jaren moeten investeren in het lezen over en het experimenteren met SEO. Bovendien is SEO een vakgebied dat voortdurend in beweging is dus een SEO specialist zal zijn of haar kennis continu moeten bijspijkeren.
 • Door dit deel van uw online business uit te besteden houdt u meer tijd over voor de zaken waar u goed in bent; de core business van uw onderneming.
 • Wanneer u gebruik maakt van SEO diensten dan besteedt u alles uit aan de SEO specialist. Het is niet meer noodzakelijk om te betalen voor software, apps en andere diensten ten behoeve van SEO. Deze kosten zitten al in het SEO pakket inbegrepen.
 • SEO is tegenwoordig meer dan enkel het bespelen van zoekmachines en limiteert zich niet tot het aantrekkelijk maken van een website voor Google. Een SEO expert kan u dus ook tips geven over hoe u uw site gebruikersvriendelijker kunt maken zodat bezoekers langer blijven plakken en de conversie rate omhoog gaat.

Nadelen van SEO uitbesteden

 • Aan het uitbesteden van SEO aan een derde partij zit natuurlijk een prijskaartje. Het is hoe dan ook duurder dan het inzetten van eigen personeel. De verwachting is echter dat een SEO specialist een hoger rendement zal behalen en bovendien minder kwijt is aan het optimaliseren van de site.
 • Prestaties op het gebied van SEO zijn wisselvallig en het is niet altijd even duidelijk of een positie stijging het resultaat is van de SEO specialist, een aantal onverwachte vermeldingen of het afstraffen van uw concurrentie door Google.
 • Voor veel aanbieders is SEO een extra dienst en niet de core-business. Een webdeveloper zal zeker over een basis kennis beschikken en uw site kunnen optimaliseren voor zoekmachines maar de vraag is of deze ook over de know-how en tijd beschikt om een langdurige SEO campagne uit te voeren.
 • Als u voornamelijk offline zaken doet, dan kan het zijn dat u zich laat meeslepen in de claim van SEO specialisten dat ieder bedrijf een deel van het budget aan SEO moet besteden om haar concurrentie voor te zijn. Het is mogelijk dat de kosten die gepaard gaan met een SEO campagne niet opwegen tegen de resultaten voor uw bedrijf.

SEO uitbesteden | Veel voorkomende valkuilen

Het internet is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en we kiezen er steeds vaker voor om onze zaken online te regelen. Het belang van online marketing neemt dan ook ieder jaar toe, evenals het aantal SEO bedrijfjes. Hoe bepaalt u of uw SEO specialist waarmee in zee wilt gaan daadwerkelijk kennis van zaken heeft?

Dit is niet altijd even makkelijk maar er zijn een aantal indicatoren die u kunnen behoeden van het wegsmijten van geld. De volgende beweringen ziet u vaak terug in marketingpraatjes van SEO organisaties, maar blijken zelden te stroken met de waarheid:

 • “Wij garanderen u een toppositie!”
 • Gegarandeerd meer bezoekers op uw site!”
 • “Altijd op de eerste pagina van Google!”

Geen enkel SEO bedrijf, ongeacht van de kwaliteit van de diensten die het levert, kan deze claims altijd voor de 100% waarmaken. De belangrijkste argumenten tegen dit soort uitlatingen zijn de voortdurend veranderende spelregels en de hoge mate van concurrentie. Iedere serieuze website dat als doel heeft om te verkopen past op de één of andere manier SEO toe waardoor het simpelweg niet mogelijk is om altijd, zonder twijfel, bovenaan te staan.

Een vuistregel die u kunt aanhouden in dit segment van de markt is als volgt: Een goede SEO specialist komt niet aan met claims en garanties, maar met een heldere en gedetailleerde uitleg over zijn of haar diensten.